Case: Hugo ja autopelko

Minä opin parhaiten käytännön esimerkeistä ja on mukava kertoa opetuksen lomassa niitä konkretisoimaan omaa viestiä. Aloitan siis Case studies -tyylisen sarjan, johon kirjoitan esimerkkejä hevosista, joiden kouluttamiseen olen saanut osallistua.

”Mun hevonen pelkää autoja eikä kukaan uskalla lähteä sen kanssa maastoon” voi olla monen kohdalla yleinen lause. Ei, kenenkään ei kannata lähteä maastoon ja liikenteen sekaan opettelemaan autoihin suhtautumista. Se voidaan tehdä paljon turvallisemminkin.

 

IMG_7905.jpg

 

Hugo on nyt 2-vuotiaaksi kääntynyt suomenhevosorivarsa. Hugosta on tarkoitus tulla ratsu, mutta ajohommiakin on harjoiteltu monipuolisen harrastamisen tueksi. Viime kesän laidunkauden jälkeen Hugo laitettiin aisoihin pari kertaa ja ne eivät menneet ihan niinkuin strömsössä. Lopputuloksena oli karannut, ojassa kumollaan oleva hevonen ja rikkoontuneet valjaat.

Omistajalleen Hugo on ensimmäinen nuori hevonen, jonka kanssa hän puuhailee. Ensimmäinen kysymys omistajalla oli minulle, että olenko nyt pilannut tämän hevosen. Ei mitään hätää, joskus takapakkeja tulee, ongelmia esiintyy, mutta hyvin harvoin hevoset ovat peruuttamattomasti ”pilalla”. Tämä nyt sattuu vaan olemaan isompi oppimiskokemus sekä omistajalle, että hevoselle.

Siitä lähtien olemme työskennelleet muutamia kertoja Hugon kanssa ja alkuun harjoittelimme talutushommia ja peruuttamista. Työstimme siis kunnioitusta ja luottamusta. Ihmisen päälle ei kävellä, mutta ihminen ei ole pelottava. Ihmisen toiminnasta kannattaa olla kiinnostunut, sillä voi olla jotain asiaa. Ja kun yrittää ratkaista ihmisen asettamia pulmia, saa palkkioita.

Talutus ja juoksutus sujuivat vuoden vaihteen jälkeen jo mainiosti ja kävimme autopelon kimppuun. Samaisella karkureissulla autoista oli muodostunut Hugolle sapelihammastiikereitä ja niitähän kuului pelätä. Hugo ei oikein alkuun hallinnut omia fiiliksiään, eikä osannut hakea ihmisestä turvaa. Sen ajatus oli ehkä että poistun paikalta ja mietin sitten joskus ensi viikolla. Pyrimme kääntämään tämän ajatuksen toisinpäin, mieti ensin ja tee sitten tarvittavat ratkaisut.

Opetimme Hugolle luopumisen herkusta, mikä onnistui älyttömän nopeasti. Luopuminen rakentaa ajatusmalleja. Mieti, ennen kuin toimit. Ruoka ei aiheuta vain ahneuskohtausta, vaan ajatuksen järkevämmästä toiminnasta. Hugoa palkittiin herkuilla kun se lähestyi autoa ja se sai tutkailla autoa rauhassa, napsien porkkananpaloja konepellin päältä. Alkuvideossa näkyy hevosen epäluulo autoa kohtaan.

Koulutuskerta tehtiin kentällä, joka on Hugolle tuttu. Omistaja käsitteli hevosta itse, sillä tavoitteenamme on yhteinen oppiminen. Varusteet olivat Hugolle tutut. Ainoa ”vieras” asia tässä tilanteessa oli kentällä oleva huriseva auto.

Autosta sai porkkanaa kun muisti luopua siitä. Loimme Hugolle positiivisia mielikuvia autosta. Tämän jälkeen omistaja alkoi työstää Hugoa liinassa pienellä ympyrällä auton liikkuessa. Videossa näkyy koko tämä noin 10 minuutin pätkä, jossa sekä omistaja että Hugo saavat hyvin ajatuksesta kiinni. Autoon ei kuolla, vaan keskitytään yhteiseen tekemiseen. Omistaja on ihailtavan rauhallinen ja kärsivällinen hevosen kanssa. Niinkuin kuuluukin. Uusien asioiden kokeileminen sujuu molemmilta hienosti.

Hugo on erittäin reaktiivinen ja eloisa suomenhevonen, joka syttyy nopeasti, mutta rauhoittuukin nopeasti. Aina kun Hugo tarjoaa jotain muuta kuin toivottua käytöstä, omistaja pyytää sitä vaihtamaan suuntaa. Kun hevonen tarjoaa rentoa ja rauhallista ravia, se saa jatkaa sitä kehujen saattelemana. Kymmenessä minuutissa päästään jo pitkälle näillä menetelmillä molempien osaamisessa.

Mielestäni tärkeintä on opettaa omistajat tulemaan itse toimeen hevostensa kanssa. Ensimmäisillä kerroilla työstin itse Hugoa, jotta hevonen saa hommasta helpommin kiinni ja samalla itse pystyn kokeilemaan sen kanssa erilaisia menetelmiä. Mutta tässä olimme jo siinä vaiheessa että omistajan oli hyvä hypätä puikkoihin ja opetella opettamaan omaa hevostaan itse.

Lopuksi teimme vielä ohitusharjoituksia ja yhden aikana Hugoa jännitti hieman, mutta kontakti omistajan kanssa oli parantunut valtavasti ja molemmat handlasivat tilanteen hienosti. Omistaja pysyi rauhallisena, käytti tuttua peruutusharjoitusta ja heppa palasi maanpinnalle muutamissa sekunneissa.

Katso video treeneistä täältä!

Näitä ideoita varioimalla hevoselle voi esitellä monia uusia asioita.

Hyvä tulee! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s