Minä + muut = me yhdessä?

Meillä on pihassamme useita eri hevoslaumoja. Osa on pysyviä ja osassa vaihtuvat koulutettavat ja myyntihevoset, jotkut tarhaavat yksinkin, mutta aina näkö- tai kosketusyhteyden päässä muista hevosista. Hevonen ei osaa olla yksin, se tarvitsee lauman turvaa ollakseen paras hevonen, joka se pystyy olemaan. Ihmisellä on sama homma, mutta jokaisella on vastuu löytää oma paikkansa laumassa ja maailmassa, kuten hevosellakin.

Tullaan

Täältä tullaan koko porukalla!

Olavi on vuoden ikäinen warlander-rotuinen orivarsa. Sen emä on friisiläiseni Miska, joka on massiivisesta ulkomuodostaan huolimatta hyvin alistuva laumassa ja Olavi sai siltä esimerkin elämään. Nyt kun Olavin on elettävä poikaporukassa, se alistuu erittäin huomiota herättävästi kaikille ja sitä kiusattiin ensimmäisessä laumassa, johon yritin sitä laittaa. Se ei ollut Olavin paikka ainakaan tässä vaiheessa. Jo tarhaan mennessään aidan takaa ensimmäinen kaveri Timantti ärhenteli Olaville, vaikka Timantti ei ole ollut aiemmin riidanhaastaja. Timantin oma pitkäaikainen kaveri oli juuri muutamaa päivää aiemmin kuollut ja uskon, että Timantin pasmat olivat sen verran sekaisin ja se yritti näytellä urheaa johtajaa, vaikka siitä ei siihen ollutkaan.

Sitten Olavia kokeiltiin toiseen laumaan, jossa on neljä vanhempaa ruunaa. Kolme ajoi sitä, mutta yksinäinen nuori ruuna otti siitä itselleen ystävän ja alkoi suojella sitä muita vastaan. Chrisu juoksi muiden väliin ja käski niiden antaa Olaville tilaa ja rauhaa. Näin Olavi löysi paikkansa ja oman leikkikaverin ja aiemmin hieman ulkopuolisena ollut Chrisu sai itselleen vastaparin.

koira ja heppa

Miten Timantti sitten? Se etsi omaa paikkaansa ja hakeutui viereisen laitumen pomon Farón viereen. Niillä oli vähintään yksi aita välissä, mutta silti usein huomasin Timantin olevan lähinnä Faróta ja Faró samoin hakeutui Timantin läheisyyteen kuin opettaen sille elämää. Alkuun aidan takana käytiin aika voimakkaitakin keskusteluja, mutta pikkuhiljaa Timantti rauhoittui ja sitten uskalsin laittaa Ransun, aikuisen New Forestinponin sen kanssa. Vaikka Timantti oli suhtautunut Olaviin erittäin voimakkaasti, se alistui Ransulle lähes välittömästi ja kummallinen rauha laskeutui tontille. Timanttikin löysi paikkansa.

On hienoa, miten hevoslaumat toimivat jopa aitojen takaa. Uuden vuoden aattona on aina erikoinen tilanne, kun lähistöllä ammutaan paljon raketteja. Moni tallinpitäjä huolehtii että hevoset stressaavat, mutta meillä ei onneksi ole sitä huolta. Faró hoitaa metsän ja Olga etupihan.  Metsätarhojen kolme eri tarhaporukkaa kerääntyvät lähekkäin yhteiseen nurkkaan ja Faró päivystää hieman kauempana. Kaikki on rauhallista. Pihaton nuoremmat turvautuvat Olgan rauhallisuuteen. Vaikka Olga on laumassa alistuvin, se on silti selkeä mielipidevaikuttaja 24 vuoden kokemuksellaan ja muut arvostavat sen ajatuksia tiukan paikan tullen. Olga onkin ehkä aika korkeassa asemassa laumassa, mutta se on sen verran nöyrä kaveri, ettei viitsi pistää muille vastaan ja väistää arjessa.

o12

Never Lose Sight of the Real Essence

Koin samanlaisen aitojen takaa toimimisen tilanteen ihmismaailmassa pari viikkoa sitten. Toisen tallin tuntien ohjaaja laittoi minulle illalla puoli yksitoista tällaisen viestin koskien yhteistä oppilastamme, joka käy molemmilla talleilla: Sä ehkä ainoana ymmärrät, että hihkuin, hypin, tuuletin ja lopuks ihan onnenkyyneleet tuli tänään tunnilla kun hän LAUKKASI! Niin hienoaaaa! 😀

Ja minähän ymmärsin. Ja tuuletin viestiä lukiessani.

Kyseinen oppilas on yksi sitkeimmistä ihmisistä, joka arkuudestaan huolimatta nousee aina selkään ja yrittää ja edistyy. On mielettömän hienoa, että voimme yli ”tallirajojen” iloita toisen onnistumisesta ja auttaa yhdessä oppilasta eteenpäin. Samalla tavalla kun eri hevoset tukevat toisiaan jokapäiväisessä arjessa ja erikoisemmissakin tilanteissa.

keep calm and canter on

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s