Iiik, apua! Kesäihottuma!

Kohta ollaan taas kesäihottumakauden alussa ja montaa hevosenomistajaa tai uuden hevosen ostajaa asia mietityttää. Moni sulkee ehdottomasti hankintalistaltaan pois ihottumahevosen, vaikka se olisi muuten juuri omiin, ehkä haastaviinkin käyttötarpeisiin sopiva.

Mielestäni luonne on hevosen tärkein ominaisuus ja olenkin aina hankkinut itse omat hevoseni juuri niiden luonteiden takia. Kun pidimme ratsastuskoulua, kymmenestä tuntihevosestamme seitsemän oli kesäihottumaisia ja kaikki ne olimme hankkineet ihottumaisina koska tiesimme niiden olevan juuri siihen työhön erinomaisia hevosia, emmekä katuneet niiden hankintoja kertaakaan.

Tallilta 019

Kuvassa on ensimmäinen hevoseni Geysir, jonka hankin ihottumaisena. Tämä kuva on otettu jo useamman vuoden yhteisen taipaleen jälkeen.

Meillä ihottumaa hoidettiin loimittamalla hevoset ja pitämällä ne hyvässä pihatossa. Pihattomme oli viileä ja mahdollisuuksien mukaan pimeä, oven edessä oli muoviliuskat. Pihatto mahdollistaa sen, että hevonen saa itse päättää, milloin se haluaa ötököitä karkuun ja milloin se haluaa ulkoilla. Hevonen tietää kyllä itse, mikä on sille mieluisinta tässä asiassa. Lauma oli sellainen, että kaikki pääsivät halutessaan pihattoon. Lauman kokoonpanolla, tarhan koolla ja muilla vastaavilla olosuhteilla on suuri merkitys hevosen henkiselle hyvinvoinnille. Kun ne ovat kunnossa, on fyysisestä hyvinvoinnistakin helppo huolehtia. Jos hevonen stressaa elämäänsä jostain syystä, on sen helppo purkaa stressiään esimerkiksi hankaamiseen.

Itse hoitotoimenpiteitä meillä ei tehty niska limassa, niin kuin moni ihottumaisen omistaja kokee. Kun hevoset otettiin pihatosta töihin ja loimi otettiin pois, hevoset tarkistettiin läpikotaisin ja mahdolliset ongelmakohdat puhdistettiin sekä rasvattiin. Reippaat tuntilaisemmekin osasivat toimia ihottumaisten kanssa. Kunnon pesut hoidettiin noin 1-2 viikon välein ja hiki pyyhittiin tai suihkutettiin aina pois. Rasvoina käytettiin Tummelia tai Helosania. Rasvauksen kanssa pidettiin mielessä että ihon kuuluu saada myös hengittää vapaasti. Väkirehun kanssa hevoset saivat turvotettua pellavarouhetta kuureina, sinkkiä ja valkosipulia. Nyt minulla on kokeilussa paljon positiivista palautetta saaneet chian siemenet ja nyt katsotaan, lunastavatko ne lupaukset.

Tuntilaiset2

Kuvassa on tuntihevosiamme inkkareiden urheina ratsuina, tästäkin rivistä kolmella on ihottuma, muiden muassa ensimmäisenä olevalla Kiljalla.

Mielestäni tärkeimmät asiat ovat siis:

– Loimi
– Oikeanlainen pihatto
– Mahdollinen lisärehu (pellavarouhe, sinkki, valkosipuli, chia)
– Tasapainoinen lauma ja yksilöllä siellä hyvä olla
– Sopivin väliajoin puhdistus ja mahdollinen rasvaus perusrasvoilla.

kiljanen

Kilja, ihottumainen.

Omissa hevosissani minulla on edelleen yksi ihottumainen, 22-vuotias Olga-tamma, jonka luonne on täyttä kultaa ja jolle fiksaillaan pihatto kevättalkoissa taas kesäkuntoon.

En missään nimessä vähennä kesäihottuman vakavuutta, se tulee hoitaa. Nykyään sitä vaan on melko paljon eri rotuisillakin hevosilla ja haluan kertoa, että omasta mielestäni se ei ole mikään peikko, vaan ominaisuus, jonka kanssa pärjää oikeilla työkaluilla. Itse en käytä sen hoitoon suuria määriä rahaa tai energiaa, vaan luon hyvät perusolosuhteet, jotka takaavat hevoselle hyvän olon. 🙂

ommomm

Thoka napsii Thórin (ihottuma) hännästä matkaeväitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s