WANTED! Kärsivällisyys ja neuvottelutaidot

Viime aikoina ystävä- ja tuttavapiirissä on tapahtunut paljon lähtemisiä ja muutoksia, joita olen seurannut vierestä. Niin pitkään kun ollaan samaa mieltä, asiat menevät hyvin, onnea ja ihanuutta hehkutetaan. On kiire saavuttaa kaikki heti ja nyt. Sitten kun tulee ensimmäinen vastoinkäyminen, ei sitä osata selvittää ja otetaan ritolat. On helpompi luovuttaa kuin kohdata asia, neuvotella kompromissi ja selvitä yhdessä eteenpäin. Näin on käynyt niin ystävyys-, liikekumppanuus- sekä muissa suhteissa. Ja jotenkin minusta tuntuu, että koko ajan yhä enemmän ja enemmän.

Ovatko neuvottelutaidot ja kärsivällisyys kokeneet jonkinlaisen inflaation?

Pidä väliä välinpitämättömiin

Pidä väliä välinpitämättömiin 2

Ei hevostenkaan kanssa voi sanella omia sääntöjään kuuntelematta toista osapuolta ja miettimättä sen näkökantaa asiaan. Hevonen katsoo jokaista asiaa ja tilannetta omasta näkökulmastaan, ei ratsastajan tai kouluttajan näkökulmasta. On välillä asetuttava hevosen asemaan ja yritettävä ymmärtää, miksi se reagoi niinkuin se reagoi. Sen jälkeen mietitään, miten saisin hevosen reagoimaan, niinkuin itse haluan. Tässä on kyse neuvottelusta. Tai tietyllä tapaa neuvotteluiden johtamisesta. Kouluttajalla tai ratsastajalla on päämäärä, johon hän haluaa päästä. Hevonen voi joskus määritellä edettävän reitin omalla tavallaan ja omilla ehdoillaan, vaikka yhteiseen päämäärään päädyttäisiinkin.

Ihmisten kanssa päämäärä ei välttämättä ole yhteinen, joten neuvotteluiden johtajan asema ei ole se, johon voimme aina asettua. Joskus päämäärämme ovat päinvastaisia, mutta olemme silti jokaisen ihmisen kanssa täysin tasavertaisia neuvottelukumppaneita. Tällöin neuvottelutaitoihin on lisättävä taito kyetä kompromisseihin. Eläinten kanssa tämä saattaa olla arkipäivää ja itsestäänselvyys, mutta miksi monelle hevosten, niinkuin muidenkin eläinten kanssa taitavasti toimivalle ihmiselle juuri nämä neuvottelutaidot ja kyky kompromisseihin sekä kärsivällisyys ihmisten välisissä tilanteissa ovat täysin vieraita?

Kärsivällisyys ei ole vahvimpia puoliani eläinmaailman ulkopuolella, joten päätin opetella sitä vähän lisää ja lupasin itselleni odottaa erästä asiaa viisi viikkoa. Asian olisi voinut tehdä jo aikoja sitten ja kovasti se kutkuttelikin, mutta toivon, että pääsen parempaan lopputulokseen näin. Kohta se viisi viikkoa on kulunut ja ollaan siinä tilanteessa, odottaminen on osaltaan kasvattanut asiaa itseään suuremmaksi ja hieman jännittävämmäksikin. Pitäisi vielä uskaltaa tämä asia tehdä. Ottaa riski.

Minuutti
(Mahtavat Musta hevonen -sarjikset löytyvät täältä!)

Taustaa teksteilleni:
Olen aina rakastanut kirjoittamista ja ihmisten sekä eläinten käyttäytymisen pohtimista, yhdessä ja erikseen. Niissä on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä. Vaikka käsittelenkin välillä ei-niin-positiivisia aiheita, on niissä silti positiivinenkin näkökulma. Jos ei muuta, niin ainakin sarkasmin ja itseironian kautta. 😉 Viime aikoina tekstiä on alkanut taas pitkästä aikaa tulla ja yhtenä suurena innoittaja on ollut intuitiivinen kirjoittaminen. Suosittelen lämpimästi tutustumaan Katrin Kirjoittamishaasteeseen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s